onsdag 30 november 2011

Djurrättsaktivister

Jag går ut hårt under aktivister och terrrorister-veckorna och låter dig ta del av tre böcker om djurrättsaktivister – hitta din favorit!

1. Robert Muchamore: Aktivisterna
Den här boken ingår i Cherub-serien, som handlar om ungdomar som bor på en internatskola i England och blir tränade att bli spioner. De är perfekta för alla sorters uppdrag – för vem misstänker någonsin barn och ungdomar för spionage?

Denna gång får Lauren och hennes bror James uppdraget att infiltrera en djurrättsgrupp som heter DFM - Djurfrihetsmilisen - en grupp som arbetar för att stoppa utnyttjandet av djur i laboratorier och för mat, och som man anar är beredda att ta till våld för att göra det.

James och Lauren hamnar mitt i rörelsen, och slits mellan sitt uppdrag, och de nyfunna, väldigt trevliga, kompisar de får i rörelsen. Men, givetvis är inte alla trevliga och mysiga, i så fall hade det inte blivit någon berättelse, och det hänger tillslut på de två syskonen att rädda Nick Cobb, en kändiskock som genom sitt jobb ökar antalet djur som hålls fängslade och mördas för att bli till mat, anser gruppen Djurfrihetsarmén. Dessutom äger han ett rengöringsmedelsföretag vars produkter råkat döda ett barn och Cobb har vägrat att betala ut skadestånd för det.

Cobb blir kidnappad, instängd i en bur och ska, enligt logiken, få dricka samma rengöringsmedel som flickan dog av, tills han själv avlider. Medan aktivisterna sänder hans långsamma och plågsamma död live. Boken innehåller en del väldigt stereotypa, och rätt knasiga, inslag men den är ändå spännande och värd att läsas!

2. Johan Ribe: Balaclava
André som bor i Umeå sysselsätter sig främst med att graffa. Men han känner att Umeå är för litet, och beger sig mot Stockholm för att få vara med om något större. Han blir alltmer politiskt medveten, blir vegan och börjar arbeta för djurens rättigheter – samtidigt som han ständigt söker nya spännande händelser, nytt som toppar det han gjort tidigare, nya adrenalinkickar.

Hans sökande leder till förstörelse, fritagningar av djur och att sätta slakttransportbilar i brand – men lika mycket ett sökande av kickar i relationer och med tjejer, och glider nästan omärkligt in i relationen med personen med stort P; Viktoria. Hon som får honom att tänka efter kring vad han gör, vilka risker han utsätter sig själv och andra för, och vilka alternativ som finns. Kan ni gissa slutet…?

Tycka vad man vill om slutet, men Johan Ribe som har skrivit boken har själv varit med under perioden han skriver om, bott i Umeå och Stockholm under den aktuella tiden, och varit aktiv som graffitikonstnär och djurrättsaktivist. Utifrån det kan man anta, att han i alla fall kanske har lite bättre koll än andra författare som skriver om ämnet, och Balaclava blir därför väldigt intressant att läsa!

3. Marianne Strand: Försöksdjuret
Här får vi möta 13-åriga Adina, som pendlar mellan Stockholm och Göteborg, för att bo hos sina färäldrar som är skilda. En dag när Adina är på väg till Göteborg för att bo hos sin mamma kommer hennes mamma inte och möter henne på flygplatsen som hon brukar. Istället kommer en kvinna som säger att hon är Adinas mammas kollega, och Adina åker med henne, men inser efter ett tag att hon har blivit kidnappad.

Kvinnan för henne till ett hus i skogen där hon blir inlåst i ett rum, och först förstår Adina inte alla varför hon har blivit kidnappad. Men efterhand får hon veta genom kvinnan och hennes kompanjoner, som också finns i huset, att de har kidnappat Adina på grund av att hennes mamma jobbar på ett laboratorium där man utför medicinska experiment med djur, och att de inte tänker släppa Adina förrän hennes mamma lovar att sluta sitt jobb.

Till en början är Adina otroligt rädd, men medan tiden går känner hon allt mer att de som kidnappat henne inte är farliga och att hon inte har någon anledning att vara rädd för dem. Men hon förstår fortfarande inte varför hon är kidnappad - hennes mamma jobbar ju bara? Och hon säger alltid att hon är snäll mot djuren och gör så att de mår bra. Men en dag får hon se en film som är inspelad i hemlighet på hennes mammas arbetsplats - och Adina får se sin mamma göra så hemska saker mot djuren att hon aldrig ens hade kunnat drömma om det! Plötsligt blir Adina än mer förvirrad - vem har egentligen rätt och fel? Vem är god och vem är ond? Och vad tänker polisen göra med hennes kidnappare när de får tag i dem?

Försöksdjuret är en lättläst bok med ganska lite text och mycket mellanrum, skönt när man inte vill ha en tegelsten i handen. Samtidigt är den bra skriven, spännande, och tar upp relevanta frågor att fundera över. Rekommenderas!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar